För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 
Junisarna tar en paus i soffan innan distriktsårsmötet fortsätter. 


När Junis i Kronoberg bjuder in till Junishajk blir det inte bara lek, bio och disco. Junis-medlemmarna får dessutom vara med på distriktsårmöte och bestämma vad Junis ska göra för kul saker det kommande året!

Redan på fredagskvällen när junisarna kommer får de börja fundera över vilka roliga saker man kan göra. I grupper gäller det att hitta på teman och aktiviteter för årets sommar- och höstläger. Dessutom ska de komma på
förslag på vart årets resa ska gå. Ledarna antecknar alla idéer. 

Så blir det dags för en annan av kvällens höjdpunkter: discot! Ledaren Elisabeth leder lekar och tävlingar mellan låtarna och kön till discokiosken ringlar lång. När musiken tystnar tar alla på sig ytterkläderna och beger sig ut till en tänd brasa. Där avslutas dagen med lägerbål, varm choklad och smörgåsar. 

Nästa dag är det dags för distriktets årsmöte. Där bestämmer de vuxna och junisarna tillsammans vad Junis ska göra det kommande året. John Ferner som är 12 år blir vald till mötessekreterare. Hans uppgift är att skriva ner allt som bestäms i ett protokoll. 
- Det är lite klurigt med alla svåra ord, men att få förtroendet att skriva att
skriva protokollet fast jag är så ung är jättekul, säger John. 

Mötet börjar med verksamhetsberättelsen där man går igenom vad som hänt i Junis under året som gått. Junisarna och ledarna hjälps åt så att inget glöms bort. Så kommer man fram till arbetsplanen, alltså vad Junis ska göra under kommande året. Då är det dags att redovisa idéerna som
kommits på kvällen innan. Alla grupper har massor av förslag och för att
bestämma så röstar man. När alla röster är räknade visar det sig att en utflykt till äventyrshuset Boda borg är det förslag flest gillar. Så det blir det! 

Årsmötet närmar sig sitt slut, men först ska det väljas en ny distriktsstyrelse. Det är de som ska se till att allt som bestämts på årsmötet görs under året. Det vanligaste är att bara vuxna sitter i styrelsen, men i Kronoberg blir John invald!
- Det ska bli jättekul att vara med där för då kan man påverka mer. Jag vill se till att våra läger och aktiviteter blir ännu roligare. Och det är lätt för
mig, eftersom jag är barn och vet hur vi barn vill ha det, säger John. 

Liza Viktorsson John Ferner, 12 år, blev vald att vara med i Kronobergs distriktsstyrelse!  
 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM