För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
- när en vuxen dricker för mycket

Du som är barn har rätt att må bra. Du har också rätt att ha någon vuxen som tar hand om dig, men ibland klarar inte föräldrar av det ansvaret. Det kan bland annat bero på att föräldern dricker för mycket alkohol eller använder andra droger. Om det är så har både du och den vuxne rätt att få stöd.

Jobbigt hemma

Att leva med en person som dricker för mycket alkohol påverkar vardagslivet och känslorna. Det kan var stökigt och bråkigt hemma. Kanske är det många saker som den vuxne lovar, men som sedan inte blir av. En del barn får ta mycket ansvar hemma. Det är vanligt att känna sig orolig för den som dricker, även när man är i skolan eller med kompisar. Många som har en förälder som dricker för mycket tycker att de känner på ett sätt inuti (exempelvis rädd, ledsen, arg) men visar något annat utåt (glad, tuff, duktig).


Du är inte ensam

Den som är barn i en familj där en vuxen dricker för mycket känner sig ofta väldigt ensam. Det är lätt att tänka att ingen annan har det likadant, eller skulle kunna förstå hur det är. Men det är tvärtom väldigt många som vet hur det är att leva med vuxen som missbrukar. Man brukar säga att ungefär tre-fyra elever i varje klass har en förälder som dricker alkohol på ett sätt som gör att det ofta blir jobbigt för barnen. 


Du har rätt att få stöd

Många som har en förälder som dricker för mycket vill inte att någon annan ska veta hur det är hemma. Det kan kännas pinsamt och kanske har till och med föräldrarna sagt att ingen får veta något. Men det är viktigt att kunna berätta hur det är, och hur man mår. Ingen ska behöva skämmas för en förälder som dricker för mycket. Den som känner sig ledsen och ensam har rätt att få prata om det, och få stöd.

 

Läs också:


 

Fler tips till dig som lever med en
vuxen som dricker för mycket 

Så kan du hjälpa en kompis som lever med vuxna som dricker för mycket

 

Bilder: freepik.com

 

 

Det här behöver
alla veta!

 Du är inte ensam.

 Du har rätt att må bra.

 Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.

 Du har rätt att få stöd och hjälp.

 Dina föräldrar kan få stöd och hjälp.Bra webbsidor
att läsa mer på

 Bris
www.bris.se

 Koll på soc
www.kollpasoc.se

 Ungdomsmottagningen
på nätet
http://umo.se

 Drugsmart
www.drugsmart.se

 Maskrosbarn
www.maskrosbarn.org

 Trygga Barnen
www.tryggabarnen.orgDet här gör Junis

Junis vill att alla barn som lever med en vuxen som dricker för mycket eller använder andra droger ska känna att det är okej att prata om hur det är hemma. Barnen ska också veta att de inte är ensamma om att ha det så. Därför vill vi prata om att många barn i Sverige växer upp i familjer där någon missbrukar.

I våra föreningar, på läger och festivaler vill vi att barn ska ha roligt, känna gemenskap och känna att alla är lika mycket värda. Inga Junis-ledare dricker alkohol eller använder andra droger och på våra aktiviteter är alla alltid helt nyktra.

Junis vill få alla vuxna att lära sig mer om hur det är att vara barn i en familj där vuxna dricker för mycket. Vi försöker berätta om detta, bland annat i Junis rapport. Vi vill att de som är politiker, lärare, sjuksköterskor, poliser, socialsekreterare och så vidare ska bli ännu bättre på att se till att barn får stöd när det är jobbigt


 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy