För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 

Prata med någon

Att ha någon att prata med är viktigt. Det kan vara en kompis eller någon vuxen, exempelvis en lärare, granne, fritidsledare, Junis-ledare, släkting, kompisens föräldrar, skolans kurator eller skolsköterska. Det viktiga är att det är någon som känns bra för just dig att prata med.


Ring en jourtelefon eller chatta

Ibland är det lättare att berätta för någon som man inte känner. Det finns flera jourtelefoner och chattar. Det finns också fakta och annan bra information på olika sajter:

Bris, www.bris.se
Koll på soc, www.kollpasoc.se
Ungdomsmottagningen på nätet, umo.se
Drugsmart, www.drugsmart.se
Maskrosbarn, www.maskrosbarn.org
Trygga Barnen, www.tryggabarnen.org


Elevhälsan

Skolans elevhälsa är till för dig som går i skolan. Skolsköterska, kurator eller psykolog kan vara ett bra stöd om du behöver prata med någon eller vill få hjälp med att ta kontakt med exempelvis socialtjänsten.


Gå i stödgrupp

I de flesta kommuner i Sverige finns det speciella grupper för barn och ungdomar som alla vet hur det är när en vuxen missbrukar. Gruppen leds av vuxna. I stödgruppen pratar man om hur man mår, hur det är hemma och man får lära sig mer om hur missbruk påverkar en familj och sådant kan göra att man mår bättre igen. Skolans kurator eller skolsköterska kan hjälpa till att ta kontakt med en stödgrupp.

Drugsmart,www.drugsmart.se, finns det en karta över stödgrupper i landet och hur man får kontakt med dem.


När man behöver mer hjälp

Ibland behöver både barn och föräldrar mer hjälp för att det ska bli bättre. Kanske behöver den vuxne få hjälp på ett behandlingshem för personer med missbruk eller ha en kontakt med socialtjänsten. Socialtjänsten ska också se till att du som är barn får stöd med det som är viktigt för just dig.

På sajten Koll på soc,www.kollpasoc.se, finns svar på många frågor om vilken hjälp som barn och familjer kan få från socialtjänsten och vad som händer när man kontaktar dem.

 

 

Läs också:


 

När någon vuxen i familjen
dricker för mycket 

Så kan du hjälpa en kompis som lever med vuxna som dricker för mycket

 

Bilder: freepik.com

 

 

Det här behöver
alla veta!

 Du är inte ensam.

 Du har rätt att må bra.

 Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.

 Du har rätt att få stöd och hjälp.

 Dina föräldrar kan få stöd och hjälp.Bra webbsidor
att läsa mer på

 Bris
www.bris.se

 Koll på soc
www.kollpasoc.se

 Ungdomsmottagningen
på nätet
http://umo.se

 Drugsmart
www.drugsmart.se

 Maskrosbarn
www.maskrosbarn.org

 Trygga Barnen
www.tryggabarnen.orgDet här gör Junis

Junis vill att alla barn som lever med en vuxen som dricker för mycket eller använder andra droger ska känna att det är okej att prata om hur det är hemma. Barnen ska också veta att de inte är ensamma om att ha det så. Därför vill vi prata om att många barn i Sverige växer upp i familjer där någon missbrukar.

I våra föreningar, på läger och festivaler vill vi att barn ska ha roligt, känna gemenskap och känna att alla är lika mycket värda. Inga Junis-ledare dricker alkohol eller använder andra droger och på våra aktiviteter är alla alltid helt nyktra.

Junis vill få alla vuxna att lära sig mer om hur det är att vara barn i en familj där vuxna dricker för mycket. Vi försöker berätta om detta, bland annat i Junis rapport. Vi vill att de som är politiker, lärare, sjuksköterskor, poliser, socialsekreterare och så vidare ska bli ännu bättre på att se till att barn får stöd när det är jobbigt


 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy