För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 
Cornelia och Opale pysslar i junisföreningen i Jönköping.

 

Runt om i hela Sverige finns det jättemånga junisföreningar där man gör en massa roliga busiga och viktiga saker. Det finns olika aktiviteter beroende på var man bor. Här får du hänga med på pysselkväll till föreningen Stickan i Jönköping och se hur en junisträff kan gå till!
 
Junisföreningen Stickan i Jönköping är en nystartad förening och här kan man få prova på en massa olika saker. Ofta ser de på film eller pysslar och en gång hade de en tårtbakartävling!
- Då gjorde jag en fantasitårta med godis, sylt och jordgubbar som blev jättegod, säger Opale Serrï Lind som är ett av barnen som brukar komma på junisträffarna. 
 
Den här kvällen är det pyssel som gäller och hela bordet är fyllt av pysselgrejer: glitter, pärlor, saxar, lim, papperstallrikar, pennor, stämplar och piprensare. Opale tar fram en papperstallrik och en stämpel som
ser ut som en djurtass. Hon målar med svart vattenfärg på stämpeln och trycker den mot tallriken. Sedan tar hon på lim och häller på lila glitter så att det blir fina mönster.
- Jag gillar lila, mina favoritfärger är lila och turkost, säger Opale. 
 
Det är mysigt med pysselkväll i junislokalen och alla pratar och skrattar med varandra. Några gör fina armband och andra färgglada pärlplattor. En tjej som kommit hit ikväll heter Cornelia Axelsson och hon går i samma skola som Opale. Cornelia gillar att pyssla och att måla, speciellt att måla hästar.
- När jag börjar pyssla vet jag inte riktigt vad det ska bli. Jag bara gör något så får jag se vad det blir, säger hon och målar en stor 
blomma i flera olika färger.
 
När alla sitter runt bordet och pysslar frågar ledaren Ida vad barnen är sugna på att hitta på för aktiviteter i föreningen. I Junis får nämligen alla vara med och bestämma! 
- Jag vill pyssla ännu mer! Och så vore det roligt om vi kunde åka och bada tillsammans någon gång, säger Opale. 
- Ja, det låter kul! Vi kanske kan ha en filmkväll och sova över här i junislokalen någon helg också, säger ledaren Ida. 
- Då kan vi ha spökvandring och så kan ni ledare försöka skrämma oss barn, säger Opale. Fast varken hon eller Cornelia tror att de kommer 
att bli rädda för ledarna om de klär ut sig till spöken.
 
När det är dags att plocka ihop pysselgrejerna tycker barnen att det är lite tråkigt att junisträffen redan är slut, men snart är det träff igen och då blir det nya roliga aktiviteter! 

Text och bild: Sara Brunskog 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM