För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 

Amanda, Asmina, Alicia, Märtha, Mira, Julia och Amidala spelar teater med Junis i Växjö. 


I junisföreningen Young Artists i Växjö spelar junisarna teater varje vecka. Häng med och se hur det går till när barnen övar inför den stora föreställningen.

I Växjö finns ett stort gult hus där man går uppför flera trappor och in i olika krångliga korridorer innan man kommer högst upp till det som kallas Teatervinden. Här träffas en massa junisar i olika åldrar och spelar teater och leker lekar tillsammans.
 
Teatern de övar på idag handlar om tre nyfikna barn som utforskar ett gammalt hus. Huset ska rivas men barnen upptäcker att det finns en mystisk hemlighet därinne ...

I föreställningen får man bland annat möta några spöken och ett av dem spelas av Märtha Menne. Hon är åtta år och har precis börjat spela teater. 
- Det jag gillar bäst med teater är att man får prova på att spela någon annan, säger hon. 

Märtha spelar spöket Hedda, men att spela ett spöke tycker hon inte är läskigt alls. 
- Nej, det är bara kul! säger hon och berättar att hon tycker att det är lite svårt att komma ihåg alla repliker. 
- Men våra ledare Miriam och Lina hjälper oss med replikerna när vi är glömska. De är bra på att hjälpa oss med tips på andra saker också, till exempel säger de att man ska försöka gå som den personen man spelar. Alla går ju lite olika. Jag tror till exempel inte att ett spöke går precis som en människa, säger Märtha. 
 
I lokalen står fina kulisser uppställda. Kulisserna är lätta att flytta runt och gör att man på ett enkelt sätt kan förändra scenen och just nu är väggar med fönster och rutiga gardiner uppställda. Junisarna övar här i junislokalen och när de är klara ska de spela upp teatern på en stor scen.

Amidala Hermansson är åtta år och spelar teater med Junis för andra året i rad.
- Jag tycker att Junis är bra för det finns många olika aktiviteter och alla får vara med och leka, säger hon. 

Förra året spelade Amidala dvärgen Glader i en föreställning om Snövit.
- Innan vi skulle spela upp föreställningen var jag lite nervös, men sen när jag kom upp på scenen kändes det som om publiken inte satt där. Om man tänker att föreställningen är precis som när man övar med sina kompisar blir man inte så rädd för att uppträda på scenen, säger hon och berättar att hon inte är nervös inför nästa föreställning. 
- Nu är jag mer van, så jag tror att det kommer att kännas bättre den här gången. Jag hoppas att många kommer hit och tittar för det är en rolig teaterföreställning, säger Amidala. 

Text och bild: Sara BrunskogAmidala, Molly och Märtha är
läskiga spöken.
 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM