För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 

IOGT-NTOs Juniorförbund kallas också för Junis. Vi är en barnorganisation som står på barnens sida, med en verksamhet där barn kan vara barn. 

Föreningar i hela landet
Junis har ungefär 12 000 medlemmar upp till och med 15 år. De är med i någon av de ca 200 föreningar som finns runt om i hela landet. 

I junisföreningarna bestämmer barn och ledare tillsammans om vad de ska göra. En del ser på film, dansar, spelar innebandy eller pysslar. Andra spelar teater, hålller på med cirkus, ordnar discon eller bakar. Junis arrangerar också massor av läger varje år där tusentals barn deltar.  

Våra grundsatser
Oavsett vilka aktiviteter Junis arrangerar är grunden i vår verksamhet alltid våra tre grundsatser:
Nykterhet - Alla som är med i Junis, både barn och ledare, ska ställa upp på att leva utan alkohol och andra droger. Junis ska vara en trygg miljö för alla där fokus ligger på att ha roligt på riktigt.
Demokrati - I Junis får alla vara med och bestämma. Barn och ledare sitter tillsammans i föreningarnas styrelser och varje år har Junisföreningen årsmöte då alla medlemmar får rösta. En verksamhet som barnen själv kan påverka blir både roligare och mer engagerande.
Solidaritet - Junis ska vara ett ställe där alla trivs och mår bra. Vi stöttar barnverksamhet runt om i världen. I våra föreningar berättar vi om barns siutationer i andra länder. Många föreningar ordnar insamlingar för att hjälpa Junisar i andra delar av världen. Vårt mål är att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt, oavsett var i världen man bor. 

Ledarna i Junis
Junis är en ideell organisation, där nästan all verksamhet genomförs tack vare ideella insatser. För att vara ledare hos oss krävs att man är över 15 år, har gått vår grundutbildning, ställer sig bakom våra profilfrågor och är medlem i IOGT-NTO-rörelsen. Som ledare ger man av sin tid och sitt engagemang. I gengäld blir man en trygg och viktig del i många barns liv.

Junis tar barnens parti
En av Junis viktigaste frågor är att vara barnens röst i alkoholdebatten. Varje år ger Junis ut en rapport där vi undersöker vilket stöd landets kommuner erbjuder barn som växer upp i familjer med missbruk. 
Vårt mål är att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt - fri från alkohol och andra droger.  

Junis och IOGT-NTO-rörelsen
Junis är en fristående organisation som är religiöst- och politiskt obunden. Vi ingår tillsammans med IOGT-NTO, UNF och Nykterhetsrörelsen Scoutförbund i IOGT-NTO-rörelsen. Vi arbetar även globalt.  

Miljonlotteriet
IOGT-NTO:s lotteri Miljonlotteriet har sedan det startades bidragit med närmare 2 miljarder till IOGT-NTO-rörelsen och skapar viktiga ekonomiska förutsättningar för Junis arbete. Läs mer om vilken verksamhet Miljonlotteriet bidrar till här

 

 

Snabbfakta:

  • IOGT-NTOs Juniorförbund, kallas också för Junis. 

  • 12 000 medlemmar upp t.o.m. 15 år. 

  • 200 föreningar runt om i hela landet.

  • All verksamhet bygger på våra grundsatser: Nykterhet, Demokrati och Solidaritet

  • Barn och ledare bestämmer tillsammans i Junis. 

  • Junis är en fristående organisation inom IOGT-NTO-rörelsen.

 

 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM