För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 


Fråga alla! 

För sextonde året i rad har Junis ställt frågor till kommunerna om vilket stöd de erbjuder barn i familjer med missbruk. Vi har också följt forskning och letat efter goda exempel för att sprida dem så att fler barn ska få det stöd de behöver och har rätt till.

Det finns många fantastiska stödverksamheter och program, men det är ofta svårt att få människor att komma till dem. Särskilt problematiskt är det att det att stödet främst når dem som redan uppvisat egna stora svårigheter och kanske därigenom redan ”upptäckts” av socialtjänsten. Hur ska vi nå barnen och ungdomarna långt tidigare?

Gång på gång konstaterar vi att det som behövs är generella angreppssätt, metoder där man frågar alla. Förra året skrev vi om skolsköterskor som i de obligatoriska elevhälsosamtalen ställer frågor till alla elever om hur de har det hemma, och inkluderar frågor som handlar om våld och missbruk. I år skriver vi om BarnSäkert på barnavårdscentralerna i Dalarna. Där frågar man alla föräldrar om ekonomiska problem, föräldrastress, nedstämdhet, riskbruk av alkohol och våld i nära relationer.

Vi måste komma bort ifrån tanken att det syns utanpå när någon har ett beroende, för det gör det nästan aldrig. Vi måste också komma bort ifrån tron att det är enkelt för ett barn att berätta när något är fel hemma, för det är det nästan aldrig. Därför måste det finnas rutiner där man frågar alla.

Vi måste visa att det är okej att prata om svåra saker, vi måste fråga många gånger, och vi måste dessutom stå kvar och vara intresserade av svaret.

Mona Örjes,
förbundsordförande Junis
 Ladda ner som PDF

 Beställ som trycksak

 Tidigare års rapporter

 

Presskontakter

Mona Örjes
förbundsordförande
0733-83 83 42  

Anna Carlsson Cheikh
förbundskonsulent 
0733-72 62 78

 

 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy