För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 • Våga fråga! 
  Att berätta om svåra saker är inte lätt. Kanske är missbruket något som hållits hemligt i familjen i flera år. Det är långt ifrån säkert att du får något svar om du frågar ett barn om det är någon som dricker för mycket i hens familj. Men våga fråga igen.
 • Visa att du bryr dig!
  Berätta och visa att du finns som stöd när och om barnet vill prata.
 • Lyssna! 
  Att ha någon som lyssnar beskrivs ofta som det allra viktigaste för den som lever med hemligheten om missbruk i familjen.
 • Prata om det som är tabu!
  Vi vuxna kan hjälpa barn att visa att det är okej att prata alkohol och missbruk, om vad som händer när en vuxen blir full och hur det kan kännas för barn. Bekräfta att det är okej att känna och reagera.
 • Hänvisa vidare!
  Att få ett barns förtroende är fint och bra, men det viktigt att komma ihåg att barnet kan behöva mer stöd. Din uppgift är inte att ta över eller lösa alla problem, och det kan finnas situationer där det krävs professionell hjälp
 • Skaffa kunskap!
  Skaffa dig en egen ”verktygslåda” att ha redo när du behöver stötta något barn. Finns det någon stödgrupp eller annan stödverksamhet i er kommun? Kolla själv upp hemsidor, chattar, fakta och annat på nätet. Och så vidare.

 • Tipsa om stödgrupper
  I de flesta kommuner i Sverige finns det speciella grupper för barn och ungdomar som alla vet hur det är när en vuxen missbrukar. På Drugsmart, www.drugsmart.se, finns det en karta över stödgrupper i landet och hur man får kontakt med dem.
 • Våga be om råd!
  Kom ihåg att du själv kan behöva stöd samt bolla tankar och frågor om barn i missbruksmiljö. Barn behöver vuxna som vågar agera, och du kan behöva prata med någon om hur du bör göra.

 


Det här behöver 
alla veta!

 Du är inte ensam.

 Du har rätt att må bra.

 Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.

 Du har rätt att få stöd och hjälp.

 Dina föräldrar kan få stöd och hjälp.

 

 

Bra webbsidor 
att läsa mer på

 Bris 
www.bris.se

 Koll på soc
www.kollpasoc.se

 Ungdomsmottagningen 
på nätet
http://umo.se

 Drugsmart
www.drugsmart.se

 Maskrosbarn
www.maskrosbarn.org

 Trygga Barnen
www.tryggabarnen.orgDet här gör Junis

Junis vill att alla barn som lever med en vuxen som dricker för mycket eller använder andra droger ska känna att det är okej att prata om hur det är hemma. Barnen ska också veta att de inte är ensamma om att ha det så. Därför vill vi prata om att många barn i Sverige växer upp i familjer där någon missbrukar.

I våra föreningar, på läger och festivaler vill vi att barn ska ha roligt, känna gemenskap och känna att alla är lika mycket värda. Inga Junis-ledare dricker alkohol eller använder andra droger och på våra aktiviteter är alla alltid helt nyktra.

Junis vill få alla vuxna att lära sig mer om hur det är att vara barn i en familj där vuxna dricker för mycket. Vi försöker berätta om detta, bland annat i Junis rapport. Vi vill att de som är politiker, lärare, sjuksköterskor, poliser, socialsekreterare och så vidare ska bli ännu bättre på att se till att barn får stöd när det är jobbigt

 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy