För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 

Ludde – en hjälp att prata med barn om vuxna som dricker för mycket

Vart femte barn växer upp med missbruk i familjen. De flesta fångas inte upp av skola eller socialtjänst. Därför har Junis tagit fram läromedlet Ludde som hjälper lärare och pedagoger att prata om alkohol i en barngrupp, utan att det blir utpekande eller svårt.Illustration: Gaelle Pecoraro

Ludde är ett läromedel för dig som möter barn i åldrarna 5-9 år. Läromedlet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som tycker om att vara ute och leka med sin husse, precis som vilken hund som helst. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom hans husse dricker för mycket alkohol.

Materialet ger lärare eller pedagoger verktyg för att prata med barn om hur det är att leva med någon som har ett beroendeproblem. Det hjälper barnen att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det utvecklar också förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Läromedlet Ludde är utvärderat och används i fler än 350 skolor i Skottland samt ett flertal skolor i Schweiz, och är anpassat för svenska förhållanden.

Loading the player...

Under 2019 erbjuder Junis:

  • Kostnadsfri utbildning* (ca 4 timmar) för lärare och pedagoger om bland annat barn, alkohol och missbruk, vikten av hjälp och stöd, samt noggrann genomgång av läromedlet Ludde.
  • Klassrumspaket som innefattar boken om Ludde (5 st) med färgglada illustrationer, känslokort, lärarhandledning med förslag till lektionsplanering utifrån läroplanen samt Ludde som gosedjur. Klassrumspaketet är till för dig som har gått hela utbildningen och köps in till ett pris om 200 kr.

*Tack vare projektmedel från Stiftelsen Ansvar för Framtiden kan vi under 2019 erbjuda kostnadsfri utbildning.

Mer information
Gabriella Degerfält Hygrell
Verksamhetsutvecklare
073 201 41 55
Gabriella.hygrell@junis.org

Informationsfolder
om läromedlet Ludde (PDF)

Intresseanmälan
för kostnadsfri utbildning om Ludde


Anmälan till kostnadsfri utbildning om Ludde för lärare och pedagoger

Anmälan till:
Norrköping den 2 maj, kl 17.00-20.30

Anmälan till:
Stockholm den 9 maj, kl 17.00-20.30 ANMÄLNINGSDATUM PASSERAT

Anmälan till:
Örebro den 14 maj, kl 17.00-20.30

Anmälan till:
Göteborg den 17 juni, kl 13.00-16.30

Anmälan till:
Stockholm den 17 september, kl 17.00-20.30

 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy